Loading...

Jeg har bygget idrætsfællesskaber siden 2008

Løbeklubben på Facebook blev det første danske løbeforum baseret på sociale medier. Jeg startede det i juni 2008 og udviklede det til at brugerdrevet netværk, hvor en masse løbere lavede aktiviteter for og med hinanden.

Idrættens Analyse Institut skrev en fin artikel om Løbeklubben på Facebook i serien om Idrættens Iværksættere.

Jeg har siden skabt en ny levevej baseret på det fundament:

  • Rekruttering: Gør fællesskabet synligt med en Facebookside og inviterende med Facebookbegivenheder

  • Klubkultur: Skab et fællesskab, hvor man ikke hjælper til af pligt (Frivillighed) - men fordi man ikke kan lade være (Fælleskab).

 

Frustrationen voksede

Mens Løbeklubben på Facebook tordnede derudaf, virkede mange af de omkringliggende traditionelle løbeklubber lukkede og logeagtige. Og da jeg begyndte at kigge bredere, var billedet det samme i andre idrætsgrene. Det undrede mig.

Det undrede mig også, at ingen gjorde noget ved det. DGI og DIF (Herunder specialforbundene) havde kun fokus på nye aktiviteter i stedet for at gøre de eksisterende aktiviteter synlige i lokalområderne. 

Selv de nye aktiviteter missede ofte Facebook totalt. DGI etablerede GoRun i over 40 løbeklubber og gemte det væk i lige så mange Facebookgrupper uden systematisk brug af Facebookbegivenheder. Aktiviteterne forblev hemmelige for folk, der ikke kendte GoRun i forvejen, og resultatet blev vist, at det hele fes ud i sandet.

 

Springet til selvstændig kursususbyder

I 2016 havde jeg forlængst mistet troen på, at andre ville tage ansvaret for at løfte breddeidrættens brug af sociale medier. Jeg kastede mig ud i det uden det store sikkerhedsnet og blev selvstændig kursususbyder og konsulent for idrætsforeninger, specialforbund, idrætsråd, kommuner mm. 

Jeg har forfulgt den mission lige siden, og det er en fantastisk rejse. Det er lykkedes mig at forene min passion med mit arbejde. I bund og grund underviser jeg jo bare i, hvordan jeg selv bruger Facebook til at synliggøre mine egne aktiviteter.

 

Nye projekter

Jeg er efterfølgende ansat på deltid som klubudviklingskonsulent i Dansk Orienterings-Forbund. Her laver jeg stort set det samme, og der er endda en del overlap mellem aktiviteterne. Således deltager orienteringsklubberne gratis på mine kurser i Idræt og Sociale Medier.

Derudover hjælper jeg i vintermånederne Danmarks Indsamling med at motivere løbeklubber og andre til at indsamle penge. Strategien er her, at klubberne laver en løbe- eller gåtur, og jeg hjælper dem med at optimere deres Facebookbegivenheder, så de få flere deltagere. Deltagerne giver så et bidrag til Danmarks Indsamling.

 

Jakob Lind Tolborg

 

Curriculum Vitae

1997: Kemiingeniør

2000: Ph.D.

2000 - 2016: Flere forskerjobs i medicinal- og biotekbranchen

2008 - 2015: Løbeklubben på Facebook (Hobby)

2016 - : Idræt og Sociale Medier (Selvstændig)

2018 - 2020: Dansk Orienterings-Forbund (Deltid)

2018 - : Danmarks Indsamling (Projektleder)


Se flere deltajer på LinkedIn.